Sofralarımızın Vazgeçilmez Lezzeti: Baharatlar
Dolaplarımızdan, raflarımızdan eksik etmediğimiz;
yemeklerimizin lezzet sırrı baharatların saklama yöntemlerini anlatıyoruz!
Varlığı insanlığın ilk yıllarına dayanan, adına
ticaret yolları kurulan baharat aslında nedir?
Baharat; bitkilerin kök, yaprak, tohum, meyve,
çekirdek ya da kabuklarının bazen taze olarak; bazen kurutulup, parçalanıp ya
da öğütülüp
vb. işlemlerden
geçirilerek yemeklere tat katmak için muhafaza edilen gıda ürünüdür.
Peki tazeliğini uzun süre korumak için neler
yapmalıyız?
- Baharatlar
hava ve ışık geçirmez kavanozlarda ya da baharatlıklarda
saklanmalıdır.
- Cam
kavanozlar yerine seramik ya da ahşap
kavanozlar tercih edilmelidir.
- Kavanozların
ağzı kullanıldıktan sonra açık
bırakılmamalıdır.
- Sıcaklığın sürekli artıp azalmadığı ve nem dengesinin sabit olduğu yerlere konulmalıdır.
- Mutfaklarınızdaki
ya da kilerinizdeki en serin ve kuru yer baharatları saklamak
için en uygun yerdir.
- Isı ve
sıcaktan etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
- Taze
otlar kilitli poşetlere konularak derin
dondurucuda muhafaza edilebilir.
- İçlerine pirinç taneleri koyarak
nemlenmesi engellenebilir.
- Baharatların
son kullanma tarihini kavanozun üzerine not edilmelidir.
- Bütün olarak
alınıp öğütücüde ihtiyaca göre öğütülüp kullanılan baharatlar daha uzun ömürlü
olacaktır.
Baharatlar yanlış muhafaza edilmesi
sonucu çok çabuk bozulabilir. Bu değişim yalnızca böceklenmeyle
gerçekleşmez. Bazen kokusu ya
da tadı kaybolur. Bu gibi durumlarla karşılaşmanız halinde
tüketmemenizi öneririz.